čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Drtivý nárust. Za pátek přibylo v Česku 8618 nakažených koronavirem

, aktualizováno 10. října 2020, 7:00

Česko hlásí další rekord v počtu nakažených nemocí COVID-19. Za pátek jich přibylo 8618 a jedná se o čtvrtý nejvyšší nárust během čtyř dnů. Ze zmíněný den přibylo 25 mrtvých a celkový takový počet vystoupal na číslo 905. K 9. říjnu se z nemoci v ČR vyléčilo 53 171 osob. V nemocnicích bylo 1893 pacientů s koronavirem, z toho 412 je ve vážném stavu.Vyplývá to z webu Ministerstva zdravotnictví.

Článek budeme aktualizovat!


Zdroj: Webové stránky Ministerstva zdravotnictví

Premiér vyzval lidi na páteční tiskové konferenci, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil.

Babiš připomněl, že dříve vylučoval znovuzavedení plošných opatření či tzv. lockdown. Nyní to ale nemůže vyloučit. „Jsou skutečně ohroženi na životě naši spoluobčané," řekl. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden pokud možno pracovali z domova. „Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících," řekl. Kapacity nemocnic nelze navyšovat do nekonečna, dodal.

Už od pátku začala platit další opatření, která uzavřela například všechny zoo, fitness nebo bazény. Od pondělí budou zrušeny veškeré kulturní a sportovní akce.


Přehledně: Od pátku jsou zavřené posilovny či bazény. Co platí až od pondělí?

V Česku dnes začíná platit část zpřísněných opatření, kterými chce vláda zpomalit šíření epidemie nového koronaviru. Kabinet je schválil ve čtvrtek, platit mají do 25. října. Restaurace musejí zavírat nejpozději ve 20:00, u stolu mohou být...


I když většina nakažených má mírný průběh nemoci nebo je úplně bez příznaků, výrazně roste počet hospitalizovaných a pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Jsou obavy, zda při dalším strmém nárůstu zdravotnický systém situaci zvládne. Ještě před týdnem leželo v nemocnicích ve vážném stavu 274 nakažených, nyní je jich přes 400.

Tento týden byl čtyřikrát po sobě překonán dosavadní rekord v počtu potvrzených případů covidu za jeden den. Ve středu a ve čtvrtek přesáhl přírůstek pětitisícovou hranici, v pátek překonal 8000 a počet nakažených oproti maximu z předchozího dne vzrostl o 3224 .

Výrazně stoupl také podíl zaznamenaných případů na počtu provedených testů, ve čtvrtek tvořil skoro třetinu ze všech testů, dosud nejvíc. Kolik testů provedly laboratoře v pátek, oznámí ministerstvo dnes večer.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto FNB

Štítky covid, ČR, nakažených, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.