pátek 29. března 2024 Taťána

Kultura

Proč je lepší jezdit MHD než SUV? Odpoví nová písnička od Ventolina

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a český hudebník Ventolin/David Doubek představili v pátek 27. ledna originální skladbu na podporu městské hromadné dopravy s jednoduchým názvem „MHD“.

Slavíme 130 let narození divizního generála Karla Husárka

Před 130 lety se narodil divizní generál Karel Husárek, stratég armády Československa a tvůrce státního opevnění.

Orli královští v Česku loni trhali rekordy. Z jižní Moravy se rozlétli i do dalších krajů

Radost udělali ornitologům na jižní Moravě orli královští. Ačkoliv tito ptáci patří k nejohroženějším dravcům Evropy, v tuzemsku se loni jejich populace rozrostla o devatenáct mláďat.

Na spící netopýry do jeskyní Na Špičáku se nyní zájemci mohou podívat i v zimě

Na spící netopýry do jeskyní Na Špičáku na Jesenicku se letos mohou zájemci podívat i v zimě. Správa jeskyní otevřela podzemní labyrint v měsících lednu, únoru a březnu každý čtvrtek.

Mezinárodní sympozium na téma inovativních pedagogických metod a nástrojů ve vzdělávání bude pořádané Univerzitou Palackého

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) pořádá originální interaktivní sympozium, které se bude věnovat novým možnostem a kvalitě mezinárodního vzdělávání.

Olomouckou zoo navštívilo loni přes 360 tisíc lidí, nejvíc za posledních jedenáct let

V loňském roce se počet návštěvníků olomoucké zoologické zahrady vyšplhal k číslu 367 111. Nejvíce oblíbenými akcemi byly Velikonoce, Večer duchů či Víkend dětí. Během roku 2022 se také v zahradě povedlo odchovat 250 mláďat.

Před 140 lety se narodil básník, publicista a pedagog Waldemar Ethen

Jeho literární žánrem byl monografický portrét osobností vázaných původem nebo působením na Prostějov.

Biologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého pátrají na Borneu po zapomenutých rostlinách

Znovuobjevovat zapomenuté druhy rostlin vyrazili v sobotu na Borneo dva biologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého kteří na ostrově v jihovýchodní Asii při své předešlé výpravě našli zcela nové rostlinné druhy.

Zrekonstruovaná hřbitovní brána soutěží ve Stavbě roku a Památka roku

Zdařilá rekonstrukce neorenesanční vstupní brány a hřbitovní zvoničky, kterou v loňském roce realizovalo město Prostějov, se utká o přízeň porotců hned ve dvou soutěžích.

Univerzita Palackého chystá ples, vystoupí kapela Moondance Orchestra známá ze StarDance

Letní semestr startuje na Univerzitě Palackého v Olomouci (UP) tradičně Akademickým týdnem, jehož pomyslným vrcholem bude v pátek 17. února Reprezentační ples UP, který se do programu univerzitních akcí vrací po dvou letech.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.