čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kultura

V Olomouci se chystá padesáté výročí Svátků písní

Letos se koná padesátý ročník festivalu Svátky písní Olomouc, který je jedním z největších festivalů pěveckých sborů v České republice. Festival nabízí mezinárodní soutěž, koncerty, workshopy a letos i novou nesoutěžní kategorii pro seniorské sbory.

Univerzita Palackého a Muzeum umění prezentuje knihu o fotografce Blance Lamrové

Knize Olomoučtí fotografové přibyla další zajímavá publikace, tentokrát s autentickými snímky Blanky Lamrové, které dokážou zachytit realitu života lidí na okraji společnosti.

Ve FNOL našli časovou schránku. Objevili ji při demolici budovy Franze Josefa

V nejstarší budově Fakultní nemocnice Olomouc našli pracovníci časovou schránku s dokumenty a předměty z konce 19. století. V ní byla zdravice, technická dokumentace, mince a pamětní medaile. Schránka byla otevřena dvakrát v minulosti.

Připomínáme si 500 let od narození významného humanisty, pedagoga a biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava

Včera jsme si připomněli 500. výročí narození významného učence, který napsal řadu děl z jazykovědy, historie, náboženství a literatury a jeho odkaz zůstává dodnes významnou součástí kulturního dědictví.

Ptákem roku je polák velký. V Česku patří mezi lovnou zvěř, celosvětově je přitom ohroženým druhem

Ptákem letošního roku se podle České společnosti ornitologické stal polák velký. Středně velká potápivá kachna střídá na pomyslném trůnu zvonka zeleného, který titul Pták roku získal v loňském roce.

Univerzita Palackého ocenila kvalitní akademické práce i sportovce. Mezi oceněnými je třeba hudebník Petr Šrajer

Rektor UP udělil 66 ocenění studentům za akademické práce, odborné publikace a sportovní výkony. Mezi oceněnými jsou studenti ze sedmi fakult univerzity, nejvíce zastoupení jsou na filozofické a přírodovědecké fakultě a fakultě zdravotnických věd.

Před 150 lety se narodil známý akademický malíř Jano Köhler

Byl považován za malíře chrámů, avšak byl rovněž vynikajícím grafikem a ilustrátorem.

Prostějovské muzeum zve na vernisáž restaurovaných předmětů

Muzeum zve na vernisáž výstavy Restaurování / Kříž Kateřiny Breslové ze Smržic, která se uskuteční ve čtvrtek 9. 2. 2023 v 17:00 hodin v Muzeu a galerii v Prostějově, na nám. T. G. Masaryka 2.

Pevnost poznání chystá valentýnský program, láká třeba na mimovolné vzpomínání a program zdarma pro seniory

Láskyplný program "Láska je věda" proběhne 11.-12. února na Pevnosti poznání v Olomouci. Návštěvníci si vyzkouší aktivity jako výrobu vlastní kosmetiky, chemické pokusy, taje lásky v mozku a mnoho dalšího.

AFO se jako ozvěna po roce vrátí zpět do Olomouce s 58. ročníkem. Festival propojuje umění s vědou

Ozvěna, vizualizace zvuku, otázky rezonující společností a reflexe, která šíří dál nové myšlenky a inspiraci – tématem letošního 58. ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) se stalo Echo.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.