sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

KORONAVIRUS A OLOMOUCKO: Všechny aktuality najdete zde na jednom místě

, aktualizováno 24. března 2020, 13:20

Pro větší přehlednost ohledně zpráv o koronaviru ve spojitosti s Olomouckým krajem a regionem Olomoucka jsme se rozhodli všechny důležité informace sledovat minutu po minutě v tomto souhrnu. U zprávy vždy najdete odkaz na plné znění textu.

V Přerově dnes začíná fungovat další odběrové místo. Pro seniory je k dispozici speciální telefonní linka. Více zde.
Na krizovém štábu města Přerova, který včera odpoledne zasedal na radnici, bylo potvrzeno, že správní obvod obce s rozšířenou působností Přerov má k dnešnímu dni prvního pacienta nakaženého koronavirem. Další lidé s klinickými příznaky budou testováni nejen v nemocnici, ale i v nově zřízeném odběrovém místě, to se nachází na parkovišti před nemocnicí v Dvořákově ulici – u boční brány do areálu. 

Olomoucký kraj má 136 případů nákazy koronavirem. Vyléčeni zůstávají dva pacienti. Více zde.
Počet potvrzených nákaz novým typem koronaviru v Olomouckém kraji se během včerejška zvýšil o 12 na 136 případů, informoval o tom včera večer kraj. Během dne přibyly pozitivní testy v Olomouci, Prostějově a v Přerově. Naopak v oblasti Litovle a Uničova, která je druhý týden v karanténě, se počet oproti úterku nezvýšil, uvádí hejtmanství na stránkách www.krajpomaha.cz.

Univerzitní laboratoř v Olomouci otestuje tisíc vzorků za den. Více zde
Olomoucká laboratoř experimentální medicíny dnes ráno spustila rozsáhlé testování vzorků s podezřením na koronavirus s kapacitou až tisíc vzorků denně. Pracoviště zdejších vědců tak urychleně zvýší dosavadní počet výsledků testovaných lidí. Kromě vzorků pacientů z Olomouckého kraje sem budou v případě volné kapacity mířit i odběry ze sousedních krajů, řekl Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny. Olomouc tak nyní podle odborníků disponuje testovacím pracovištěm s největší kapacitou v zemi.

Jak mluvit s dětmi o koronaviru? Vysvětlujte, uklidňujte, sdílejte pozitivní zprávy. Více zde.
Situace, ve které se nyní nacházíme, je náročná nejen pro dospělé. Vnímají ji i děti. Zvláště ty v předškolním věku si mohou na základě toho, co slyší, vytvořit vlastní fantazie, které mohou být pro dítě ohrožující. Děti se mohou bát, mohou být náladové a vyžadovat pozornost od dospělých více, než je obvyklé. Jak tedy s nimi mluvit o koronaviru?

Nákaz koronavirem je v Olomouckém kraji 124. V Olomouci je 16 nakažených. Více zde.
V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů nákazy koronavirem zvýšil o 25 z pondělních 99 na 124. Deset nových případů přibylo na uzavřeném Litovelsku a Uničovsku, kde jich je celkem 82. Údaje zveřejnil krajský úřad a hygienici. V Olomouckém kraji bylo do úterních 18:00 určeno k testování 940 lidí a platí 441 karantén. Kraj má první dva vyléčené pacienty, oba byli v pondělí a dnes propuštěni z infekčního oddělení Nemocnice Prostějov.

Olomoučtí strážníci řeší kvůli rouškám už čtyři přestupky, domluva v těchto případech nestačila. Více zde.
Pokuty až 20.000 korun mohou dostat v přestupkovém řízení čtyři lidé, kteří přes opakované výzvy olomouckých strážníků nedodrželi nařízení kvůli pandemii. Olomoucká městská policie porušení nařízení týkající se povinných roušek, ale i shlukování lidí na veřejnosti, řešila již v desítkách případů, většinou však zabrala domluva, řekl její mluvčí Petr Čunderle.

Druhý vyléčený v kraji! Nemocnici dnes opustil uzdravený šestašedesátiletý muž. Více zde.
Z infekčního oddělení prostějovské nemocnice mohli dnes propustit domů v pořadí druhého pacienta v Olomouckém kraji vyléčeného z nemoci Covid-19. 

V Česku zemřel druhý pacient nakažený koronavirem. Více zde.
V Česku dnes zemřel druhý pacient nakažený koronavirem. Informoval o tom na svém twitterovém profilu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něho se jednalo o pětačtyřicetiletého muže, který trpěl nádorovým onemocnění a koronavirus zhoršil jeho zdravotní stav.

Jak bezpečně nakupovat roušky a další ochranné prostředky​. Více zde.
Bohužel ani nouzový stav spojený s pandemií nemoci COVID-19 nezastavil nepoctivé obchodníky, kteří se snaží využít strachu lidí a co nejvíce na složité situaci vydělat. dTest proto doporučuje v případě nákupu na internetu v této době zvýšenou opatrnost.

Herci, tanečníci a zpěváci Moravského divadla budou vzdělávat i pomáhat s nákupy. Více zde.
Moravské divadlo je pro veřejnost uzavřené, přišlo však s dobrovolnickým projektem, které má pomoci seniorům a studentům středních škol s povinnou četbou. Olomoučtí herci tak budou starým lidem nakupovat potraviny, ale také zábavně vzdělávat na sociálních sítích.

AKTUÁLNĚ: Počet nákaz koronavirem v kraji přesáhl stovku. Více zde.
V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů nákazy koronavirem zvýšil z pondělních 99 na 103. Údaje platné k 08:00 zveřejnila Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje. Nejvíce nákaz hygienici evidují na Olomoucku, nejméně na Přerovsku a Jesenicku. V Olomouckém kraji bylo zatím určeno k testování 820 osob a platí 441 karantén. Kraj má i prvního vyléčeného pacienta, jde o muže z Japonska. Infekční oddělení prostějovské nemocnice opustil v pondělí odpoledne.

Jihokorejský student olomoucké univerzity pozitivně testován. V Olomouci však již není. Více zde.
V neděli 22. března byl na letišti v Jižní Koreji pozitivně testován na koronavirus jihokorejský student, který zde v Olomouci absolvoval zahraniční studijní pobyt v rámci Univerzity Palackého. Jeho zdejší spolubydlící nyní zůstávají v karanténě a absolvují testy.

Rychlotesty s odhalováním koronaviru nejspíš příliš nepomohou. Jejich chybovost je totiž okolo 80 procent. Více zde.
Rychlotesty, které nyní hygienici používají k testování, nefungují plošně na všechny pacienty. Tyto testy vykazovaly falešně pozitivní i falešně negativní výsledky, mají se totiž používat pouze na rizikové pacienty, u nichž se očekává, že k nákaze došlo a tělo už si vytváří protilátky. Chybovost odhalila krajská hygienička Pavla Svrčinová, krom rychlotestů testovala příchozí i klasicky. Podle náměstka ministra zdravotnictví se s vysokým procentem chybovosti musí počítat.

Vědecká laboratoř univerzity odložila velkokapacitní testování na středu. Důvodem je chybějící látka. Více zde.
Olomoucká laboratoř experimentální medicíny začne s velkokapacitním testováním vzorků na koronavirus až ve středu. Původně se počítalo s tím, že se vědci pustí do testování již dnes. Důvodem odkladu je poslední chybějící látka, která by měla být dodána v nejbližších dnech, řekl Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny, který se nachází v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Laboratoř by měla zvládnout otestovat až tisíc vzorků denně, počet testů se tak v Olomouckém kraji výrazně zvýší.

Olomoučtí radní rozhodli. Provozovatelé nemusí do konce června platit komerční nájmy. Více zde.
Olomoučtí podnikatelé, kteří jsou v komerčním nájmu města a dotkla se jich nařízení vlády kvůli pandemii koronaviru, nebudou muset do konce června nájem platit. Rozhodli o tom dnes radní, krok budou ještě schvalovat zastupitelé, sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá. Město nájemné promine za období od 1. dubna do 30. června, jde o částku ve výši téměř tří milionů korun.

V kraji vzrostl počet pozitivních případů o 14, celkem 99 nakažených. Více zde.
V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů nákazy koronavirem zvýšil z nedělních 85 na 99. Počty zveřejnil kraj.

V kraji se vyléčil první pacient s koronavirem. Více zde.
Přesně před dvěma týdny hospitalizovala Nemocnice Prostějov, na svém infekčním oddělení prvního pacienta s podezřením na onemocnění způsobeným koronavirem. Dnes mohl muž opustit brány nemocnice. 

O dalších 12 pacientů vzrostl počet nakažených v Olomouckém kraji. Blíží se stovce. Více zde.
V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů zvýšil z 85 na 97, uveřejnil dnes odpoledne kraj. Počet nemocných narostl v obvodu Olomouce, kde je nyní místo čtyř již osm případů. 

Prostějovská nemocnice má ve svém areálu nové odběrové místo. Postavili jej vojáci. Více zde.
Vojáci z 601. skupiny speciálních sil vybudovali dnes ráno v areálu prostějovské nemocnice nové odběrové místo pro vzorky s podezřením na koronavir. Jde o další stanoviště tohoto typu v Olomouckém kraji. Podobné místo vyrostlo za pomoci vojáků také u Litovle, od slouží i v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci a v areálu šumperské nemocnice.

Olomoucké Mammacentrum omezuje provoz. Akutní případy vyšetří ihned. Více zde.
Olomoucké zdravotnické zařízení Mammacentrum omezí v následujících dvou týdnech svůj provoz kvůli koronavirové epidemii. Opatření se dotkne především preventivních vyšetření prsů, v případě akutního onemocnění vyšetří pacientku okamžitě.

Počet nakažených v kraji vzrostl přes víkend o dvě desítky. Aktuální číslo je 85. Více zde.
V Olomouckém kraji se do sobotního rána zvýšil počet nakažených novým typem koronaviru o více než dvě desítky na aktuálních 85 případů. Podle webu krajpomaha.cz je stále nejvíce postižena oblast uzavřených měst Litovel a Uničov. V kraji zůstávají čtyři města bez potvrzené nákazy.

Během neděle přibylo dalších 6 nemocných. Olomoucký kraj jich má 81. Více zde.
Během nedělního dne stoupl počet nakažených koronavirem v Olomouckém kraji na 81. To je o 6 více, než tomu bylo v sobotu večer. Aktuální data poskytl na svém twitterovém účtu hejtman Ladislav Okleštěk.

Jak správně pečovat o bavlněnou roušku? Po každém použití sterilizovat a skladovat na vydezinfikovaném místě. Více zde.
Už několik dní nemohou lidé v Česku vycházet z domovů bez zakrytých úst a nosu. Nedostatek ochranných pomůcek mnozí vyřešili doma vyrobenými bavlněnými rouškami. Proto, aby byly co nejvíce funkční, je nutné o ně také správně pečovat. Víte, jaká pravidla je třeba dodržovat?

Stovky litrů dezinfekce vyrobili v laboratořích přírodovědecké fakulty. Poptávka je obrovská. Více zde.
Několik stovek litrů účinné dezinfekce už připravili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, aby svým dílem přispěli k opatřením proti šíření nového typu koronaviru. V laboratořích vyrobená dezinfekce odpovídá definici Světové zdravotnické organizace.

Na infekčním oddělení v Prostějově se nakazil lékař. Více zde.
U jednoho z lékařů infekčního oddělení prostějovské nemocnice byla víkendu potvrzena nákaza virem COVID-19. Průběh jeho onemocnění má zatím mírný průběh. Infekční oddělení prostějovské nemocnice dál funguje. Byly zahájeny testy personálu, který přišel s lékařem do kontaktu.

V Olomouckém kraji vzrostl počet potvrzených nákaz na 75. Většinu nakažených má Litovel. Více zde.
V Olomouckém kraji v noci přibyly další tři potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru, kterou nyní úřady evidují u 75 lidí. Tři nové nákazy jsou z okresu Prostějov. Nejvíce nakažených osob je v uzavřených obvodech Litovel a Uničov. V tomto izolovaném území je evidováno dohromady 59 nakažených osob.

Do Česka přiletěl letoun Ruslan s miliony respirátorů a roušek. Symbolicky proletěl mezi Litovlí a Uničovem Více zde.
Do České republiky v noci dorazilo přes sto tun zdravotnického materiálu z Číny. Letoun Antonov An-124 Ruslan proletěl v noci  přesně mezi Litovlí a Uničovem a přistál na letišti v Pardubicích. Je to jediné letiště v zemi, které dokáže odbavit tak velké nákladní letadlo. 

Festival AFO se kvůli koronaviru přesouvá z jara na říjen. Více zde.
Kvůli hrozbě onemocnění novým typem koronaviru musela zrušit svůj původní termín i nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc. Festival s tradicí od roku 1966, na který každoročně zavítají tisíce návštěvníků i vědců z celého světa, se měl původně konat na přelomu dubna a května.

KOMENTÁŘ: Vláda selhala, společnost nikoliv. Přesto slyšíme jen díky, Číno. Více zde.
Na pražském letišti bylo v pátek živo. Premiér Babiš, ministr vnitra Hamáček a ministr zdravotnictví Vojtěch přivítali na ranveji nákladní letadla z Číny. Záchrana. Slova díků směrem k Číně zněla nejen od představitelů vlády, ale také od prezidenta Zemana. Díky, Číno! A lidé v Česku? “Já o žádných sestrách, co si šijí roušky, nevím. Vy o tom niečo viete, Prymula?”

V Olomouckém kraji je 71 nákaz koronavirem, nejvíc v Litovli. V Olomouci přibyly dva případy. Více zde.
V Olomouckém kraji bylo dnes od rána postupně oznámeno dalších devět případů nákazy novým typem koronaviru, celkem ji úřady v kraji evidují u 71 lidí. Čtyři nově potvrzené nákazy jsou z obvodu Litovel, který společně s Uničovem a 19 okolními obcemi spadá do uzavřené oblasti. V izolovaném území je evidováno 58 nakažených osob. Dva nové případy nákazy dnes přibyly na Olomoucku a tři na Prostějovsku. Na sociálních sítícíh o tom informoval hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

V Olomouckém kraji je aktuálně 65 nákaz koronavirem. Nejvíce pozitivně testovaných je v Litovli. Více zde.
V Olomouckém kraji byly dnes ráno oznámeny další tři případy nákazy novým typem koronaviru, celkem je úřady v kraji evidují u 65 lidí. Tři nově potvrzené nákazy jsou z obvodu Litovel, který společně s Uničovem a 19 okolními obcemi spadá do uzavřené oblasti.

VIDEO: Uzavřenou oblast Litovle a okolí střeží policie i letecky. Více zde.
Oblast Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, která byla v pondělí uzavřena kvůli šíření nákazy koronavirem, střeží policisté i letecky. Podle nich někteří lidé nařízení spojené s nouzovým stavem nerespektují, uzavřenou zónu se snaží objíždět například po polních cestách. Vyplývá to i ze záběrů, které dnes policie poskytla novinářům. Policisté v této souvislosti důsledně žádají obyvatele z postiženého území, aby nařízení respektovali a zónu neopouštěli.

Obce v Olomouckém kraji kvůli pandemii rozšiřují informační kanály. Více zde.
Radnice v Olomouckém kraji kvůli pandemii koronaviru rozšiřují sítě informačních kanálů. Některé se nově připojily k mobilnímu rozhlasu nebo začaly využívat varovný informační systém, města vydávají speciální zpravodaje nebo distribuují letáky. Obyvatele o dění a opatřeních informují města nově také na odkazech na svých webech. Intenzivněji než dříve využívají rovněž sociální sítě.

Prostějovská likérka dodává nemocnicím líh na desinfekci. Více zde.
Stovky litrů konzumního lihu, kterým lze nahradit desinfekci, začala zdarma distribuovat do nemocnic v Olomouckém kraji společnost Palírna U Zeleného stromu v Prostějově. První zásilka byla ve středu doručena do Fakultní nemocnice Olomouc, řekl ředitel prostějovského výrobního závodu palírny Michal Šoman.

Počet nakažených v Olomouckém kraji vzrostl na 57, další případy hlásí z Litovle. Více zde.
Počet nakažených v Olomouckém kraji vzrostl na 57, další dva případy stejně jako předchozí čtyři z dnešního dne jsou z územního obvodu Litovle, uvedl na twitteru hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Právě Litovel spolu s Uničovem a dalšími 19 obcemi je kvůli šíření nákazy v uzavřené oblasti. V ostatních regionech byly dosavadní testy negativní.

Hejtman Okleštěk potvrdil další čtyři nakažené v Litovli. Celkově je jich zde už 29. Více zde.
Ve čtvrtek po druhé hodině odpoledne aktualizoval hejtman Ladislav Okleštěk počty nakažených v Olomouckém kraji. Nově přibyly čtyři nakažení v Litovle, která je na tom v kraji nejhůře. Celkové má Olomoucký kraj 55 potvrzených případů.

Díky olomoucké televizi ZZIP uvidí v pátek diváci v televizi 5. zápas semifinále Kladno - Olomouc včetně prodloužení- Více zde.
Protože se v době nouzového stavu v souvislosti s nákazou koronavirem neuskutečňují téměř žádné sportovní akce, sahá Česká televize do archivu a na ČT Sport uvádí zajímávé sportovní události z archivu. V pátek v 16:20 měla vysílat památný zápas z roku 1994 mezi Kladnem a Olomoucí, měla však k dispozici jen základní část. Díky olomoucké redakci televize ZZIP, která v krátkém čase zdigitalizovala kazetu se záznamem prodloužení a nájezdů, si tak můžou zítra diváci vychutnat celý zápas.

Sýrárna Brazzale v uzavřené Litovli funguje bez omezení. Více zde.
„Jelikož se šíří nepodložené zprávy, které neodpovídají skutečnosti, rád bych všechny naše zákazníky a obchodní partnery ujistil, že náš český závod v Litovli pracuje v běžném a pravidelném režimu. Výroba, svoz surovin od dodavatelů a dodávky zákazníkům i do vlastní sítě prodejen probíhají bez přerušení či omezení," řekl Roberto Brazzale, prezident skupiny Brazzale.

Olomoucký kraj je připraven otestovat až 1100 lidí denně, naplno by se mohlo začít od pondělí. Více zde.
Olomoucký kraj je připraven denně otestovat až 1100 vzorků s podezřením na nákazu koronaviru. Kapacitu až sto vzorků má laboratoř prostějovské nemocnice, přes tisíc vzorků budou moci otestovat vědci v laboratoři experimentální medicíny Ústavu molekulární a translační medicíny, která je součástí Fakultní nemocnice Olomouc.

Začala platit povinnost zakrýt si nos a ústa, opět se sejde vláda. Více zde.
S půlnocí začal v Česku platit zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu ve středu schválila vláda jako opatření proti šíření nového koronaviru.

Vědci z lékařské fakulty jsou připraveni testovat až tisíc vzorků na koronavirus denně. Více zde.
Přes tisíc vzorků denně s podezřením na koronavirus budou moci otestovat vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Povolení již získali, příprava na velkokapacitní testování je podle nich v závěrečné fázi.

Olomoucký kraj spouští novou webovou stránku s přehlednými informacemi o koronaviru. Více zde.
Všechny důležité informace na jednom místě v souvislosti s epidemií koronaviru zprostředkuje obyvatelům Olomouckého kraje nová webová stránka KrajPomaha.cz. Kromě toho hejtmanství zprovoznilo e-mailovou adresu, kam mohou lidé posílat třeba nabídky na dobrovolnickou činnost, služby nebo zajištění respirátorů.

Nebalené pečivo je kvůli viru lepší ohřát na 70 stupňů, zní ze Státního zdravotního ústavu. Více zde.
Nebalené pečivo je podle doporučení Státního zdravotního ústavu kvůli novému typu koronaviru lepší ohřívat dvě minuty na 70 stupňů Celsia. Ostatní nebalené potraviny je nutné alespoň omýt, napsal ústav na webu. Některé velké obchody už prodej nebaleného pečiva omezily. Nemoc COVID-19 se přenáší kapénkami, při jednom zakašlání se jich může do vzduchu dostat až 3000.

Počet nakažených v kraji vzrostl  na 51. Nejvíce v Litovli. Více zde.
V uzavřeném územní obvodu Litovel na Olomoucku za poslední den přibylo 12 nově potvrzených nákaz koronavirem, celkem jich tam hygienici dnes večer evidují 25. V sousedním Uničově, který také spadá do uzavřené oblasti, se počet prokázaných nemocných nezměnil. Je jich stále 18. V celém Olomouckém kraji se počet potvrzených nákaz zvýšil z úterních 38 na 51. ČTK dnes informaci získala na informačním webu Olomouckého kraje.

Uzavřenou oblast Litovelska střeží s policisty i dobrovolní hasiči. Více zde.
Ve střežení oblasti Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, která byla uzavřena v pondělí kvůli obavě z šíření koronaviru, začali policistům ode dneška naplno pomáhat dobrovolní hasiči. Poskytují jim pomoc na dvou desítkách míst, kde policisté usměrňují dopravu a zamezují neoprávněným vjezdům či výjezdům z oblasti. Dobrovolní hasiči z celého Olomouckého kraje budou na místě působit do odvolání, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Policisté dosud nezaznamenali žádné zásadní porušení nařízení, řekla dnes ČTK jejich mluvčí Jitka Dolejšová.

Pivovar Litovel zastavil výrobu, je v uzavřené oblasti. Podnik čítá dvě stovky zaměstnanců. Více zde.
​Pivovar Litovel nejméně na dva týdny zastavil výrobu a distribuci piva. Litovel na Olomoucku totiž od pondělního rána spadá do oblasti uzavřené hygieniky kvůli vyššímu výskytu koronaviru. Pozastavení výroby litovelský pivovar oznámil na sociálních sítích.

Divadlo Tramtarie šije desítky roušek denně, nyní však formou sbírky žádají o pomoc veřejnost. Více zde.
V krizové situaci se ocitlo kvůli nucenému uzavření olomoucké Divadlo Tramtarie. Způsobil ji výpadek příjmů ze vstupného a zájezdů, o které soubor přišel v souvislosti s opatřeními proti šíření nákazy koronavirem. Podle zástupců divadla jde o největší finanční krizi za jeho patnáctiletou existenci.

Koronavirus zasáhl Českou poštu, nejvíce poboček zavírají střední Čechy a Olomoucko. Více zde.
Jeden z útvarů na pražské centrále České pošty v ulici Politických vězňů byl zasažený nákazou koronavirem. Nákaza se potvrdila i v nejvyšším managementu společnosti. Konkrétní jména lidí v top managementu ani jejich počty podnik sdělovat nebude.

Nošení roušek bude ode dneška po celém Olomouckém kraji povinností. Podrobně zde.
Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) právě dnes vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob na území kraje bez ochranných prostředků dýchacích cest, tedy bez roušek, respirátorů, šál, šátků, či jiných tkanin.

Regiojet hlásí výluku na trase z Brna do Přerova, omezuje také počet spojů za den. Více zde.
Soukromý dopravce RegioJet chystá od zítřka výluku, která se dotkne i Olomouckého kraje. Během ní se cestující dočkají některých změn, například té, že ve spojích nemusí být stevardi a stevardky a servis tedy neproběhne jako běžně.  

Vlastivědné muzeum v Olomouci své výstavy přiblíží zájemcům on-line. Více zde.
I přestože mají zavřeno, své výstavy chtějí dostupným způsobem přenést do on-line prostoru.

Co dělat v karanténě? Podívejte se na seznam legálních možností, jak si udělat kino doma. Více zde.
Možností, jak sledovat filmy on-line a legálně z pohodlí domova je dnes nekonečně mnoho. Přinášíme vám seznam "video-on-demand" platforem a webů, kterých lze využít právě v těchto dnech. Objevte krom Netflixu, či HBO GO další možnosti kina doma.

VIDEO: Doktorka mi řekla, že mám koronavirus. Podívejte se na výpověď dvou nakažených. Více zde.
Petra a Eva se rozhodly natočit video o tom, jaké to je, když je člověk nakažený novým typem koronaviru. Redakci Pražské Drbny se podařilo s Evou spojit. Eva s Petrou natočily video podle jejich slov proto, aby lidem ukázaly, jak vážná situace nastala a co onemocnění koronavirem způsobuje.

Do Olomouckého kraje míří 4000 rychlotestů, vybuduje se další mobilní stanice pro odběry. Více zde.
Do Olomouckého kraje míří 4000 rychlotestů na koronavirus. Urychlí testování především v oblasti Litovelska a Uničovska, která je od pondělka uzavřená kvůli šíření koronaviru. V uzavřené oblasti bude také po dohodě se starosty postavena mobilní stanice pro odběry, řekl dnes novinářům hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Mířit tam budou lidé na doporučení hygieniků. V Olomouckém kraji je nyní 39 nakažených, počet vzrostl o jeden, a to ze správního obvodu Šternberka.

Od pondělka bylo provedeno v celém kraji jen patnáct testů na koronavirus. Více zde.
V úterý se hejtman Okleštěk na svých sociálních sítích chlubil tím, že za posledních 24 hodin nepřibyl v Olomouckém kraji žádný pozitivní případ koronaviru. Podle informací idnes.cz však bylo od pondělka testováno v kraji jen 15 lidí.

Hromadnou dopravou se cestující projedou pouze s ochranou rouškou. Více zde
Pouze s rouškou či jinou ochranou úst a nosu mohou cestující v Prostějově nastupovat do autobusů městské hromadné dopravy. Preventivní opatření, které má snížit riziko šíření nákazy novým typem koronaviru, bylo v prostějovské MHD zavedeno dnes. 

V Olomouci jsou k dispozici další krizové linky, chystá se i pomoc seniorům. Více zde
Další dvě krizové telefonní linky, na kterých lidé získají informace o preventivních opatřeních vyhlášených kvůli šíření nového koronaviru, zprovoznil magistrát Olomouce. Radnice zároveň doporučila seniorům, aby nepouštěli domovy. Město připravuje seznamy dobrovolníků, kteří nabídli pomoc. Řekl to dnes mluvčí radnice Michal Folta. Pomoc seniorům a opuštěným lidem organizují i v dalších městech.

V Olomouckém kraji nepřibyl za posledních 24 hodin žádný nemocný. Více zde.
V Olomouckém kraji za posledních 24 hodin nebyl ani jeden z testovaných vzorků pozitivní na onemocnění koronavirem, sdělil dnes na sociální síti olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Počet se tak dosud nezvýšil ani v uzavřené oblasti, která zahrnuje Litovel, Uničov a dalších 19 obcí. V kraji tak zůstává 38 potvrzených nemocných, z toho 31 v uzavřené oblasti.

Přerov odkládá kvůli koronaviru zápisy prvňáků. Více zde.
Přerovská radnice odkládá kvůli nebezpečí onemocnění novým typem koronaviru zápisy dětí do prvních tříd. Původně měly být 6. a 7. dubna, nyní je již podle zástupců radnice zřejmé, že se termín nedodrží a uskuteční se zřejmě až nadcházející měsíc, informovala dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová. Město čeká na pokyn ministerstva školství, poté nové termíny vypíše.

Život v uzavřené Litovli a Uničově? Řeší se zásobování, chod benzinek i svoz odpadu. Více zde.
Především otázku zásobování, pomoc starším lidem, ale i chod čerpacích stanic či odvoz komunálního odpadu řeší nyní starostové Litovle a Uničova na Olomoucku, dvou největších měst v oblasti uzavřené kvůli nákaze koronavirem. Již téměř všichni obyvatelé podle vedení města vycházejí do ulic pouze s rouškami, slibovaná zásilka tisíců roušek z kraje však dosud nedorazila. V Litovli podle starosty Viktora Kohouta za posledních 24 hodin nepřibyl další nemocný. Kraj od pondělního odpoledne celková čísla nakažených dosud neaktualizoval.

Centrum sociálních služeb Klíč shání ručně vyrobené roušky, ty standardní chybí. Více zde.
Nedostatek ochranného zdravotnického materiálu pociťují nejen lékaři a zdravotníci, ale například i sociální pracovníci. Centrum sociálních služeb Klíč proto apeluje na dobrovolníky, kteří jsou ochotni roušky sami vyrobit nebo někoho takového znají. 

Potraviny ani pes vás koronavirem nenakazí, vyvrací nepodložené informace veterinární správa. Více zde.
V souvislosti s aktuální pandemií onemocnění novým koronavirem se objevují nepodložené zprávy o možné šíření viru zvířaty či prostřednictvím potravin. Podle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat neexistuje žádný důkaz o tom, že by to tak skutečně bylo.

BLOG: Je na čase přestat se stydět. Více zde.

Navlékám si ji ještě v autě. Parkuji v podzemní garáži obchodního domu. Vzhledem k situaci posledních dní je tu takové prázdno, že by se tu daly pořádat skejtové závody. Před odchodem si svůj nový módní doplněk ještě zkontroluji v odraze bočního okénka. Směju se, ale sám to na sobě nepoznám.

Rouška není hanba! Do výzvy se zapojují i české celebrity. Více zde.
Lidé napříč celou republikou se v posledních dnech snaží vzájemně motivovat k nošení roušek a dalších ochranných pomůcek. A zapojují se i celebrity.

KULTURA V KARANTÉNĚ: Podívejte se, kteří herci a hudebníci vystupují online. Více zde.
Umělci a jejich manažeři naštěstí nesedí se založenýma rukama. Dál vystupují a pomáhají lidem odpočinout si od negativních zvěstí. Připojte se virtuálně k vystoupením, která výjimečně proběhla nebo teprve proběhnou bez publika.

Unex omezil kvůli karanténě města výrobu. Více zde.
Strojírensko-metalurgická společnost Unex omezí provoz své továrny v Uničově na Olomoucku, který byl ráno kvůli šíření nákazy koronavirem preventivně uzavřen. Do továrny proto na dnešní směnu dorazila jen část zaměstnanců. Podnik bude v provozu v úterý a vedení Unexu poté rozhodne o dalším postupu. 

Česko má první tři osoby vyléčené z nákazy novým koronavirem, infikovaný olomoucký lékař nikoho nenakazil. Více zde.
V Česku byli první tři lidé vyléčeni z nákazy koronavirem. Šlo o pacienty nemocnice v Ústí nad Labem. Jako první na to upozornila Česká televize. Počet osob nakažených novým koronavirem je podle posledních čísel pod hranicí tří set. Lékař z urgentního příjmu v olomoucké fakultní nemocnici podle informací nemocnice nikoho nenakazil.

Uzavřenou oblast Litovle střeží na 22 stanovištích 160 policistů. Více zde.
Oblast Litovle a okolí, která byla dnes uzavřena kvůli snaze zamezit šíření koronaviru, střeží na 22 stanovištích celkem 160 policistů. Na místě slouží ve dvanáctihodinovém režimu, řekl dnes novinářům krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld. Během dne museli počet stanovišť o jedno rozšířit, vyskytly se případy, že lidé zákaz výjezdu či vjezdu obcházeli. Policisté jsou vybaveni ochrannými prostředky, k dispozici mají tisíc respirátorů.

V uzavřeném uničovském obvodu přibylo šest nákaz koronavirem. Více zde.
V územním obvodu Uničov, který je v některých částech kvůli šíření koronaviru od dnešního rána uzavřen, bylo potvrzeno dalších šest případů nákazy. Celkem jich tam je nyní evidováno 18 a v celém Olomouckém kraji 38.

Krizový štáb města od úterý uzavírá školky. Více zde.
Krizový štáb města Olomouce se na pondělním zasedání zabýval chodem města v době nouzové situace a mimořádných opatření. Řešil především fungování veřejné dopravy a zdravotních a sociálních služeb. Krizový štáb jednal také o provozu mateřských škol, fungování magistrátu či o situaci v blízkých obcích, postižených karanténou.

Domovy důchodců řeší chod zařízení. Chybí jim vybavení i zaměstnanci. Více zde.
Nařízení hygieniků, kteří litovelskou oblast s 21 obcemi uzavřeli dnes ve tři hodiny ráno, citelně postihlo také tamní domovy pro seniory. Řeší nejen nedostatek roušek, ale i zajištění chodu, nemají zaměstnance, kteří do práce dojížděli zvenčí. Roušky přislíbil hejtman Okleštěk na dopolední tiskové konferenci.

Dopravní podniky zakázaly nástup do autobusů předními dveřmi, prostor u kabiny řidiče bude zapáskovaný. Více zde.
Dopravní podniky v Olomouckém kraji kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru zakázaly nástup cestujících předními dveřmi do autobusů městské hromadné dopravy. Chtějí tak snížit riziko přenosu infekce a ochránit před ní řidiče, pro které zatím nemají roušky.

Olomoucká fakultka pozastavila testování na koronavirus, chybí jí testy. Více zde.
Fakultní nemocnice Olomouc dnes pozastavila vlastní testování vzorků na přítomnost infekce koronavirem, jelikož po dvou dnech provozu jí došly zásoby testů. Objednány jsou nové, zatím není jasné kdy je nemocnice obdrží. Dnes to řekl mluvčí FN Oomouc Adam Fritscher. Než dostane nové testy, odesílá vzorky na rozbor do Ostravy.

Česko zatím nemá žádného pacienta uzdraveného z nového koronaviru. Vyléčení musí potvrdit dva odběry. Více zde.
Počet osob nakažených novým typem koronaviru se v tuzemsku podle informací z pondělního rána přiblížil ke třem stovkám. Podle ministerstva zdravotnictví si na prvního uzdraveného v Česku budeme muset ještě počkat. Za vyléčeného lze podle mluvčího ministerstva Davida Šimy považovat člověka, který má dva negativní vzorky na onemocnění.

Šternberská nemocnice omezuje vstup do areálu a odkládá operace. Více zde.
Nemocnice ve Šternberku na Olomoucku dnes kvůli riziku nákazy novým typem koronaviru omezila vstup do svého areálu. Dovnitř budou vpuštěni pouze pacienti s akutními zdravotními problémy. Nemocnice zároveň omezila operace a zrušila provoz všech odborných ambulancí a poraden. V karanténě zůstává 31 zaměstnanců.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda nařídila? Zákaz volného pohybu či žádná dovolená pro zdravotníky. Více zde.
Vláda svým včerejším mimořádným opatřením nařídila všem obyvatelům země karanténní opatření. Jejich kompletní přehled vám nabízí Drbna ve svém přehledu.

Kvůli uzavření Uničova do Unexu přišla v pondělí jen část zaměstnanců. Více zde.
Jen část zaměstnanců dnes ráno kvůli uzavření města dorazila do strojírensko-metalurgického podniku Unex v Uničově na Olomoucku, který zaměstnává celkem 1140 lidí. Vedení podniku situaci analyzuje a rozhodne o dalším postupu, ve hře je i případné dočasné uzavření závodu. Řekl to mluvčí společnosti Boris Keka.

Litovel, Uničov a Červenka jsou kvůli koronaviru zcela uzavřeny. Více zde. 
Hygienici v pondělí. časně ráno uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou tato dvě města a obec s celkem 24.000 obyvateli opustit, zakázán je vstup.

Celé Česko je v karanténě. Vláda zakazuje volný pohyb, do práce a na nákupy lidé mohou. Více zde.
Vláda dnes večer vyhlásila kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku. Karanténa platí od dnešní půlnoci do šesté hodiny ranní 24. března. Vláda svým rozhodnutím zakazuje na celém území republiky volný pohyb s výjimkou cest do zaměstnání nebo jiné obdobné činnosti, nezbytných návštěv rodiny, nákupů, cest k lékaři, veterináři a jiných neodkladných záležitostí.

V Olomouckém kraji je dvaatřicet případů koronaviru, po Praze nejvíc ze všech krajů. Více zde.
Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Olomouckém kraji stoupl dnes večer o třetinu, nyní je to již 32 případů, upřesnil dnes v 21:00 na sociální síti hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Ještě v poledne jich bylo 22, o jednoho více než předchozí den. 

Počet nakažených koronavirem v kraji stoupl na 31. Více zde.
Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Olomouckém kraji stoupl dnes večer o třetinu na 31 případů, řekl dnes hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Ještě v poledne jich bylo 22, o jednoho více než předchozí den. Pět z nich je hospitalizováno na infekčním oddělení prostějovské nemocnice, řekla dnes večer její mluvčí Radka Miloševská. Olomoucký kraj je po Praze druhým regionem s největším počtem nakažených.

V kraji je potvrzený další případ nákazy. Fakultní nemocnice ruší neakutní operace. Více zde.
Podle prohlášení hejtmana Ladislava Oklešťka je v Olomouckém kraji další potvrzený případ nákazy koronavirem. Nyní jich tedy je 22. Fakultní nemocnice vydala prohlášení, že ruší s okamžitou platností neakutní operace. O tom informoval zpravodajský portál iDnes.cz.

Česku hrozí celková karanténa. Vláda o tom bude jednat odpoledne. Aktuálně je 231 potvrzených pacientů s nákazou. Více zde.
V Česku je 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, řekl v pořadu Partie televize Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Ráno to bylo 214 případů. Premiér předpokládá, že večer počet nakažených může přesáhnout 300. Vláda asi vyhlásí kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku, uvedl Babiš. Kabinet se sejde odpoledne.

Pacient na interním oddělení ve Šternberku má koronavirus, personál je v karanténě. Více zde.
Jedna stanice interního oddělení nemocnice ve Šernberku na Olomoucku je uzavřena.V sobotu to řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Jeden z pacientů byl ještě před nástupem do nemocnice v kontaktu s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. O případu informoval také server iDnes.cz. Testy poté u pacienta koronavirus potvrdily. Personál, který s ním přijel do kontaktu, je v karanténě, mělo by jít asi o desítku zdravotníků.

Od pondělí v Olomouci bude zavřen magistrát i všechny jeho objekty, stejně tak objekty městské policie. Více zde.
V Olomouci budou od pondělí uzavřeny všechny objekty magistrátu i městské policie pro veřejnost. Rozhodl o tom dnes olomoucký krizový štáb. Nařízení zatím platí deset dnů, tedy do 24. března. To dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Podle Ladislava Oklešťka je nyní v kraji 21 případů nákazy koronavirem. Více zde.
Na facebookovém profilu hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka je nyní potvrzeno 21 případů lidí s nákazou koronavirem. Hejtman zároveň vyzval k prevenci a zodpovědnosti.

Pozitivní test na koronavirus má nově olomoucký lékař z FN Olomouc. Více zde.
Na zpravodajském webu iDnes.cz vyšla informace o lékaři z fakultní nemocnice z oddělení ugentního příjmu v Olomouci, kterému vyšel pozitivní test na koronavirus. Dle informací se lékař vrátil před týdnem z Řecka. Pacienti, které lékař vyšetřoval, budou zřejmě muset podstoupit karanténu.

Firma Rekola nabízí po dobu nouzového stavu využití sdílených kol zdarma. Více zde.
Sdílená kola Rekola spouští pro následujících 14 dní individuální dopravu po městě zdarma díky podpoře Rohlik.cz a Prusa Research.

FN Olomouce nakonec začne s testováním vzorků na koronavirus už dnes od 14:00. Původně měla začít až od pondělí. Více zde.
Fakultní nemocnice v Olomouci měla začít testovat na koronavirus od pondělí 16. března. S ohledem na současnou situaci testování začne už dnes od dvou hodin. Stále platí, že pokud máte příznaky nemoci, zůstaňte doma, kontaktujte hygienickou stanici telefonicky a nedocházejte do nemocnice. Pro pacienty, kteří i přesto zajdou do FN Olomouc je vyhrazena speciální čekárna.

Olomoucký kraj má potvrzený osmý případ nákazy koronavirem. Více zde.
Dle informací z krajské hygienické stanice je k dnešnímu dni potvrzeno osm nakažených koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19.

Olomoucká obchodní centra musela uzavřít velkou část svých prodejen. Která prodejna zůstala otevřená, zjistíte zde.
Obchodní centra v Olomouci hlásí omezený provoz. Od nového nařízení vlády s platností od dnešních šesti hodin ráno se zavírají restaurace a obchody s výjimkou potravin, drogerií, lékáren, čerpacích stanic a elektra. Tato omezení budou trvat minimálně následujících deset dní, tedy do 24. března. Jak se k tomu postavila olomoucká nákupní střediska a kde je možné nakoupit?

Oblíbená olomoucká kavárna Long Story Short zřizuje hladové okno. Vydávat bude pečivo, kávu i pivo. Více zde.
Od sobotní šesté hodiny ranní platí v Česku zpřísnění preventivních opatření proti koronaviru. Součástí opatření je kompletní zavření restaurací. Long Story Short zareagovalo otevřením hladového okna, zákazníky bude obsluhovat z ulice.

Od sobotních šesti hodin ráno jsou s výjimkami uzavřeny obchody a restaurace. Více zde.
Vláda rozhodla s účinností od dnešních 06:00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Toto nové opatření v boji proti šíření koronaviru má trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování. Od dnešních 06:00 také bude platit zákaz provozu heren a kasin. Vyplývá to z usnesení o dalších opatřeních kvůli nákaze koronavirem, které má vláda na webu.

Termín pro odevzdání daňového přiznání se kvůli koronaviru posouvá o tři měsíce. Více zde.
Lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny EET tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET a bude plnit jen poradní funkci. Vyplývá to z hlavních opatření tzv. liberačního balíčku ministerstva financí, jehož cílem je zmírnit podnikatelům a lidem dopady aktuální situace vyvolané šířením koronaviru a minimalizovat nutnost navštěvovat finanční úřady.

Městská policie v Olomouci prodlužuje lhůtu pro vyřízení přestupků. Více zde.
V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu Vládou ČR přijala i Městská policie Olomouc mimořádné opatření. Konkrétně se jedná o projednávání přestupků v sídle městské policii na adrese Olomouc, Kateřinská 23.

Olomoucký kraj má další dva případy nákazy koronavirem, je jich nyní sedm. Více zde.
Olomoucký kraj má další dva potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru, celkový počet evidovaných nakažených osob tak vzrostl na sedm. Nově byl virus potvrzen u dvou lidí z Litovelska.

Jízdenku u řidiče si už nekoupíte. Jde o preventivní opatření. Více zde.
Dopravní podnik města Olomouce kvůli riziku šíření nákazy novým typem koronaviru ode dneška dočasně zrušil prodej jízdenek u řidičů tramvají a autobusů. Revizoři zároveň budou jízdní doklady kontrolovat pouze vizuálně. To řekl předseda představenstva dopravního podniku Jaromír Machálek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Olomoucko, opatření, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.